T'ai Chi Chuan Nijmegen
» Nieuws

Nieuws

31-07-2018

Flyer 2018-2019

Cursussen T´ai Chi Chuan

 

Download hier de flyer van het seizoen 2018-2019

https://nijmegen-oost.nl/files/nijmegen-oost.nl/uploads/files/700835/Flyer%202018-2019.pdf

19-12-2017

Start cursussen T'ai Chi Chuan en Qi Gong in week 38 2018

In week 38, vanaf 17 september gaan de T'ai Chi cursussen weer van start. Inschrijven, instromen is gedurende de cursus mogelijk.

Dit seizoen bestaat uit 12 lessen tot aan de kerstvakantie.

Het zijn lessen van 1 uur of 11/2 uur per les op diverse locaties in en om Nijmegen.

 

Mogelijkheden zijn: -  Alle leeftijden, reguliere lessen, 1 1/2 uur

                                -  Kinderen, Clinics

                                -  Ouderen,50+ en  mensen met beperkingen

                                -  Ouderen in de stoel, 1 uur

                                -  Scholen, op aanvraag

                                -  Bedrijven en instellingen

 

 

31-03-2016

Wereld T'ai Chi-dag

Wereld T'ai Chi-dag 29 april 2017
  

Op 29 april bij mooi weer verzamelen alle T'ai Chi-fans in en rond Nijmegen zich in om 10.00 uur in het Thiemepark aan de Ruyterstraat in Bottendaal in Nijmegen.

Bij slecht weer heeft de eigenaar van Cordium, Cees van Loon ons de grote groepsruimte beneden ter beschikking gesteld, super dank je wel Cees!

 
Op deze zaterdagochtend start dit mondiale evenement om 10.00 uur 's ochtends, in Nijmegen in het Thiemepark en het duurt ongeveer tot 11.30 uur.
Doe mee en overtref opnieuw het aantal deelnemers van voorgaande jaren, hoe meer mensen des te groter de impact, WERELDWIJD!

Dus kom, neem vrienden, familie en kennissen mee!!

Samen met de aanwezige T'ai Chi-fans zullen we o.a. de T'ai Chi-loop houden met een bewegende T'ai chi bal als symbool, en met respect voor de aarde tussen onze handen.

Dit alles met de bedoeling een positieve bijdrage te leveren, d.m.v. dze T'ai Chi wave rond de hele wereld, aan de Wereldvrede!

DOE MEE!!

 

Deelname is gratis.

 
Zet het vast in je agenda voor 2019: Laatste zaterdag van April, 28 april, Wereld T'ai Chi-dag 2019.

15-09-2015

Verslag inhoud School T'ai Chi Chuan Nijmegen

Verslag inhoud School T'ai Chi Chuan Nijmegen

T'ai Chi Chuan School Nijmegen

Leer der gezondheidsbevorderende Chinese bewegingsleer.

 

T'ai Chi Chuan School Nijmegen is 20 jaar geleden opgericht door Resi Messelink.

Ooit als verpleegkundige werkzaam in de gezondheidszorg wilde ze bijdragen aan het genezen van zieke mensen. Het 'willen genezen' van die zieke mens veranderde langzaam in het inzicht dat voorkomen eigenlijk beter is dan genezen.

Door de opleiding tot T'ai Chi-docente groeide de overtuiging dat de mens over zelfgenezende kwaliteiten beschikt en in staat is dat vermogen bij zichzelf wakker te maken. Elk mens kan die kwaliteit op zijn/haar eigen manier ontdekken. Bij Resi kun je het leren!

Gedurende 20 jaar heeft Resi een heel eigen lesmethode ontwikkeld en is de school gestaag gegroeid. Leerlingen blijven vaak jarenlang T'ai Chi beoefenen onder haar leiding, soms wel langer dan 20 jaar.

 

Een unieke lesmethode

De lesmethode binnen de T'ai Chi Chuanschool is onderscheidend in de wereld van Yoga, Mindfulness, T'ai Chi en Zen op de volgende onderdelen:

1. De leermeester geeft gereedschap voor het leren omgaan met spanning, dreiging en angst.

2. Het leerproces gaat op basis van gelijkwaardigheid en respect.

3. Beginnende en gevorderde leerlingen werken samen

4. Tai Chi is dynamisch

 

Ad 1. T'ai Chi is het actief ontspannen van lichaam en geest volgens de eeuwen oude Oosterse bewegingsleer T'ai Chi Chuan. Het is een combinatie van: meditatie, oefeningen en vechtsport

( zelfverdediging ), die bij de juiste uitvoering leidt tot directe ontspanning en het verkrijgen van meer energie. Met behulp van de oefeningen van Resi kun je leren dit toe te passen in het dagelijks leven. T'ai Chi is 'down to earth'.

 

Ad 2. Leermeester en leerling zijn in het proces van leren gelijkwaardig aan elkaar. Iedereen beoefent T'ai Chi op een eigen en unieke wijze. Het doen van T'ai Chi is iets intrinsieks, het kan alleen van binnenuit komen. Een van boven opgelegde methode werkt daarom niet. Alleen door wederzijds respect kunnen leermeester en leerling zichzelf verder ontwikkelen.

 

Ad 3. Het lijkt verwarrend, maar toch werkt het zeer goed: binnen één-en-dezelfde groep werken alle nivo's samen.

Beginnende leerlingen krijgen energie van de gevorderden. De gevorderde, die uitleg geeft op het nivo van de beginner, vervalt daardoor niet in routine. En: in overdrachtelijke zin leer je het meest.

Zelf uitleg geven aan anderen verrijkt je inzicht.

 

Ad 4.

T'ai Chi is niet statisch, maar dynamisch.

Door het werken met de 4 principes: ontspanning, vol en leeg, bewegen vanuit het midden en het maken van structuur, raak je in balans. Daardoor kun je meer harmonieus in het leven staan. Het leidt op den duur tot een betere houding, sterke botten, spieren en bindweefsel. Je leert tegelijkertijd voelen, ervaren en afstemmen. Elke dag voelen de oefeningen weer anders aan.

 

 

T'ai Chi is voor elke leeftijdsgroep

 

Elk mens kan werken met de principes van de T'ai Chi.

De bewegingen hebben een zachtaardig en vriendelijk karakter, waardoor iedereen tot op zeer hoge leeftijd aan deze vorm van bewegen deel kan nemen. Zonder te forceren, zonder door pijngrenzen heen te gaan.

Resi Messelink heeft programma's voor verschillende doelgroepen ontwikkeld.

 

Heel speciaal is wel de lesvorm genaamd T'ai Wheels, voor mensen in de rolstoel. In het Oud Burgeren Gasthuis wordt, met behulp van de fysiotherapie, met veel humor en energie, geprobeerd te ontspannen. Dus ook wanneer je fysieke vermogens beperkt zijn geraakt.

 

Een andere doelgroep vormen de kinderen van 8-12 jaar. In speciale clinics, waarin de kinderen de gedaante aannemen van een dier, wordt op speelse wijze gewerkt aan concentratie en ontspanning.

 

Andere diverse groepen:

-Radboud Universiteit Nijmegen, zowel medewerkers van het academisch ziekenhuis als universiteit.

-Caldarium: verwerking en versterking voor kankerpatiënten

-Eindexamenleerlingen van het Merletcollege Nijmegen

-Mensen met beperking zoals bij reuma, na beroerte, infarct etc.

-Regulier 16-60

-Ouderen 50+-100

-Individuele begeleiding

 

Nieuwe doelgroepen:

De huidige tijdgeest, waarin alles sneller en intenser gaat, vraagt soms veel van ons aanpassingsvermogen.

Bijvoorbeeld zoals met de aanslagen van afgelpoen tijd komt terroristische ‘dreiging’ wel heel dichtbij. T'ai Chi Chuan Nijmegen denkt iets te kunnen bieden wanneer het gaat om onveiligheid die van buitenaf komt. Hoe ga je b.v. om met de ontwrichting van de samenleving c.q. angstgevoelens die b.v. deze terreurbeweging probeert te zaaien. T’ai Chi biedt meerdere mogelijkheden hoe hier mee om te gaan.

Naast de bestaande doelgroepen zijn nieuwe doelgroepen welkom. Deze zijn: bijvoorbeeld politiemensen, museumsuppoosten, Joodse instellingen, werknemers bij NS of bioscopen en boekenwinkels etc..

 

De lessen worden op verschillende locaties gegeven. Kijk op de website voor introductielessen in de buurt.

De personeelsvereniging van de RUN, UMC Radboud.

Hazenkampseweg

Cordium Bottendaal

Vijverhof, OBG (Oud Burgeren Gasthuis).

 

 

29-03-2015

T'ai Chi Thuis

 

 

 

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elke dag zelf T'ai Chi doen is een goede aanvulling op de lessen die je volgt. Een beetje hulp daarbij kan fijn zijn. Daarom is er nu T'ai Chi voor thuis, een heldere site met aantrekkelijke abonnementsmogelijkheden.

Ervaren T'ai Chi -docenten demonstreren hier diverse diciplines van de T'ai Chi. Taichi-at-home is een goede aanvulling op de praktische lessen.

Als leerling van de school voor Tai Chi Chuan Nijmegen krijg je korting op je abonnement. Dit voordeel kan oplopen naarmate je langer inschrijft.

Kijk eens rond op de site www.taichi-at-home.com  . Ik wens je veel T'ai Chi plezier!

 

 

13-01-2013

T'ai Chi cursus 50 plussers en T'ai Wheels groepen in het OBG en de Vijverhof

In samenwerking met de ZZG Zorggroep en De GGD Nijmegen; Voorkom vallen!

 

Fit en vitaal blijven? Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Dat willen we allemaal. Vallen is daarbij een struikelblok, zeker als u bedenkt dat de kans op vallen vanaf 65-jarige leeftijd duidelijk toeneemt. Voorkom vallen. Zie: www.valwijzer.info
 
Onderstaande activiteit bieden wij u aan in samenwerking met GGD Regio Nijmegen en lokale aanbieders zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, stichting Welzijn, Welzorg en RSR.
 
Wilt u vallen op een alternatieve, sportieve wijze voorkomen? T'ai Chi voor 50-plussers a.d. Hazenkampseweg 26 en T'ai Wheels voor mensen met een rollator, scootmobiel en/of rolstoel in het Oud Burgeren Gasthuis Nijmegen of in de Vijverhof in Berg en Dal onder begeleiding van Resi Messelink.
Kijk op de site bij programma voor de data.
02-10-2012

Onderzoek HAN bij school Tai Chi Chuan Nijmegen

Onderzoek Hoge School Arnhem Nijmegen bij School  T'ai Chi Chuan Nijmegen 


Momenteel is er een vervolgonderzoek gaande  door studenten van de HAN, onder leiding van Transfer punt Sport aangesloten bij de Hoge School Arnhem Nijmegen. Het onderzoek betreft een 'Implementatieplan werving nieuwe leden' bij de school voor T'ai Chi Chuan Nijmegen.

De bedoeling is om middels dit onderzoek een grotere bekendheid en bereikbaarheid te creëren voor de school T'ai Chi Chuan Nijmegen.

Heeft u ideeën m.b.t. dit onderwerp en wilt u deze kenbaar maken dan kunt u contact opnemen met De Kleine Weg; 024-3234534 of via de mail: t.messelink@chello.nl