Nieuws archief 2013

19-09-2013

Verslag T'ai Chi en T'ai Wheels

T’ai Chi op Vijverhof

 

Op vrijdag 13 september werd op Vijverhof een kennismakingsworkshop T’ai Chi gegeven door docente Resi Messelink. In de vorige Lantaarn heeft u hier iets over kunnen lezen.

De bestuurskamer, waar de workshop gegeven werd, zat behoorlijk vol met 15 deelnemers. Resi vertelde vóór er begonnen werd over deze oude Chinese bewegingsvorm, en over de cultuur in China:

Opvallend is bijvoorbeeld dat er in China op elke hoek van de straat fitness-apparaten staan, en dat er in de vele parken de hele dag T’ai Chi beoefend wordt. Ook wordt er daar overdag ballroom gedanst! Het bewegen vindt daar echt in de openbaarheid plaats, mensen beginnen zonder gene gewoon aan hun T’ai Chi-serie. Een willekeurige fietser kan zomaar van zijn fiets afstappen, even T’ai Chi doen op de stoep, en vervolgens weer verder fietsen!

Kenmerkend voor T’ai Chi zijn de langzame vloeiende bewegingen die met aandacht (en op het ritme van de ademhaling) uitgevoerd worden. Aan het einde van de 18e eeuw is deze bewegingsvorm naar Nederland gekomen, en momenteel is het zelfs de meest beoefende sport ter wereld!

Na de uitleg gaf Resi een demonstratie op de tonen van vloeiende Chinese muziek. Het zag er sierlijk en gracieus uit! Het viel de deelnemers op dat Resi tijdens de beoefening niet gericht ergens naar keek. Resi legde uit dat dat klopt: ze kijkt dan eigenlijk de ruimte om haar heen in, maar ziet wel alles wat daar gebeurt!

Hierna gingen we zelf aan de slag. Er werden bijvoorbeeld oefeningen gedaan met de schouders, en met de ademhaling, door de handen op de buik te leggen. Veel deelnemers merkten dat ze hierdoor rustiger gingen ademhalen, en zich meer ontspannen gingen voelen. Ook werd heel rustig met een denkbeeldige bal tussen de handen van links naar rechts bewogen.

Bij T’ai Chi wordt vanuit een bepaald idee bewogen: Wu Wei, dat zoiets betekent als “doen door niet te doen”. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je armen langzaam omhoog gaan als worden ze “vanzelf” door een gasballon van onder uit omhoog gedreven.

Verrassend simpele oefeningen die toch veel te weeg brachten bij de deelnemers! Het was mooi dat ieder vertelde hoe hij/zij het ervaarde. Een aantal mensen gaven aan dat ze zich steeds meer ontspannen en prettiger voelden, dat de oefeningen hen een gevoel van ruimte gaven. Veel mensen merkten dat ze nogal de neiging hadden om toch “hard te gaan werken” in de beweging. Dit blijkt bij veel Westerse mensen voor te komen.

Sommige andere deelnemers zeiden dat ze er ongeduldig van werden “en liever wat wilden gaan doen”. Resi zei dat dit ook vaker voorkomt, sommigen houden van nature nu eenmaal meer van “Aktie”.

Een deelnemer zei: “je drukke geest wordt stiller”. Resi legde uit dat dit een belangrijk effect kan zijn van T’ai Chi. Het leven van mensen speelt zich op 4 niveaus af: een fysiek niveau (het lichaam), emotioneel niveau (gevoelens), mentaal niveau (het denken), en een spiritueel niveau (je verbonden kunnen voelen met je omgeving, anderen, het Hogere). T’ai Chi brengt deze niveaus dichter bij elkaar, wat een gevoel van rust en verstilling kan geven.

 

Een aantal deelnemers gaven aan dat ze graag verder zouden willen gaan met T’ai Chi. Samen met de docente gaan we kijken hoe we hier invulling aan kunnen geven op Vijverhof, bv via een aantal lessen. Als u belangstelling hebt om misschien mee te gaan doen, kunt u dit bij ons aangeven!

 

Vriendelijke groeten, Pim Leenders, namens de ZZG- fysiotherapeutenop Vijverhof.

12-07-2013

T'ai Chi voor kinderen, bewegen als dieren

T'ai Chi voor kinderen, bewegen als dieren

 

 

Na een succesvolle try out en het geven van 3 Clinics in het voorjaar van 2013 aan de kinderen van groep 6 en groep 4 van de basisschool 'De Driemaster' in Bottendaal, start de School voor T’ai Chi Chuan Nijmegen in het najaar van 2013 met een lessenreeks van 10 lessen T’ai Chi, 'Bewegen als dieren' voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar.

De lessen zullen vanaf 24 september worden gegeven op dinsdagmiddag om 15.30 uur in het Cordium aan de Ruyterstraat 65.  

 

 

Heeft u interesse en wilt u uw kind aanmelden voor deelname dan kunt u contactopnemen met:

De School voor T'ai Chi Chuan Nijmegen door een mail te sturen naar: t.messelink@chello.nl.

 

28-04-2013

Wereld T'ai Chidag in Cordium Ruyterstraat 65

 

Op 27 april hebben alle T'ai Chi-fans in en rond Nijmegen van de Wereld T'ai chi-dag zich verzameld in het Cordium tegenover het Thiemepark. De hele 1e verdieping werd ons door de beheerder ter beschikking gesteld, super! We konden lekker droog en warm 1 1/2 uur de wereld T'ai Chi dag luister bijzetten. En inderdaad het aantal deelnemers heeft de afgelopen jaren overtroffen; ruim 50 T'ai Chiërs waren aanwezig op deze ochtend. Namens de School voor T'ai chi chuan Nijmegen heel hartelijk bedankt hiervoo

Zet het vast in je agenda voor 2014: Laatste zaterdag van April, de 26e Wereld T'ai Chi-dag 2014.

04-04-2013

27/4,10.00 u Wereld T'ai Chidag in Thiemepark

Op zaterdag 27 april 2013 om 10.00 uur 's ochtends tot ongeveer 11.30 uur, gaan we weer samen een wereld-T'ai Chi dag vieren in het Thiemepark in Bottendaal te Nijmegen!

Doe mee en overtref het aantal deelnemers van vorig jaar, hoe meer mensen des te groter is de impact, wereldwijd!

Dus kom, neem vrienden, familie en kennissen mee!!

Samen met de aanwezige T'ai Chi-fans zullen we o.a. een T'ai Chi-loop houden met een bewegende T'ai chi bal als symbool, en met respect voor de aarde tussen onze handen.

Dit alles met de bedoeling een positieve bijdrage te leveren, d.m.v. een T'ai Chi wave rond de hele wereld, aan de Wereldvrede!

DOE MEE!!

Deelname is gratis.

15-03-2013

Clinic kinder T'ai Chi in de Driemaster!

In samenwerking met de lagere school  'De Driemaster' in Bottendaal organiseert De School voor T’ai Chi Chuan Nijmegen  op vrijdag 5 april 2013 een Clinic T’ai chi voor kinderen; bewegen als dieren in het Cordium aan de Ruyterstraat 65 te Nijmegen.

T’ai Chi voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar.

De Clinic wordt gegeven van 14.15 uur tot 15.15 uur.

29-01-2013

Samenwerking HAN en STCCN Cursisten wervingsplan

Cursisten wervingsplan

Opnieuw een samenwerking met studenten van het Transferpunt sport van de HAN te Nijmegen en School voor T'ai Chi Chuan Nijmegen.

In het cursistenwervingsplan zijn concrete aanbevelingen opgenomen over de inzet van de communicatiemiddelen en tevens een jaarplanning met activiteiten die ondernomen kunnen worden zodat de school op een actieve manier meer deelnemers aan zich kan gaan binden.

Zie: https://www.transferpuntsport.nl/cursistenwervingsplan-voor-tai-chi-chuan-nijmegen/#more-521

13-01-2013

T'ai Chi cursus 50 plussers en T'ai Wheels groepen in het OBG en de Vijverhof

In samenwerking met de ZZG Zorggroep en De GGD Nijmegen; Voorkom vallen!

 

Fit en vitaal blijven? Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Dat willen we allemaal. Vallen is daarbij een struikelblok, zeker als u bedenkt dat de kans op vallen vanaf 65-jarige leeftijd duidelijk toeneemt. Voorkom vallen. Zie: www.valwijzer.info
 
Onderstaande activiteit bieden wij u aan in samenwerking met GGD Regio Nijmegen en lokale aanbieders zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, stichting Welzijn, Welzorg en RSR.
 
Wilt u vallen op een alternatieve, sportieve wijze voorkomen? T'ai Chi voor 50-plussers a.d. Hazenkampseweg 26 en T'ai Wheels voor mensen met een rollator, scootmobiel en/of rolstoel in het Oud Burgeren Gasthuis Nijmegen of in de Vijverhof in Berg en Dal onder begeleiding van Resi Messelink.
Kijk op de site bij programma voor de data.